Tato sekce bude vždy obsahovat informace o konkrétním domu až po jeho dokončení. Průběh stavby aktuálního srubu bude v sekci Aktuálně a zde se články dokumentující průběh stavby objeví až po zahájení stavby dalšího domu. 

 

Jak roste srub - 8.6.2012


Postup prací na srubu do Jirkova - pořízeno 8.6.2012 na pracovní ploše naší firmy.


 

Po úvodním představení srubu jsme postoupili jsme o několik dnů dále a v následujícím textu doplněném snímky představujeme další kroky při stavbě srubu. V tuto chvíli již můžete vidět přerušení ve srubové konstrukci, určené pro navazující osazení okny vybranými stavebníkem. Pro osazení oken a dveří používáme postup, který Vám nejlépe představí několik následujících fotografií s popisem. Pojďme tedy na to.

 

Jak  roste srub

Po dosažení dostatečné výšky konstrukce (výšky pro vložení okna) se provede příprava a zajištění konstrukce srubu a to tak, že se zhotoví drážka, do které je vpasována lať, která stabilizuje uložené kmeny a zabezpečuje kvalitní vedení pro následné založení okna - samozřejmě na finálním místě. Na snímku je vidět právě vyřezávání zmíněné drážky pro vložení latě. 

Jak  roste srub

Tento snímek nabízí pohled na stejný konstrukční prvek o něco později - drážka pro vložení latě je téměř hotova, za povšimnutí stojí osazení, kdy vnější strana kmenu směrem k budoucímu oknu přesahuje vnitřní část. Právě o vnější stranu se okenní rám opře a perfektně dolehne na konstrukci srubu.

Jak  roste srub

Po každém zásahu do celkové konstrukce se řezné plochy ošetřují proti hnilobě a zamodrání speciálním přípravkem. O jeho značce a druhu pojednáváme jinde - můžete se podívat prostřednictvím tohoto odkazu

Jak  roste srub

Pro názornost postupu na třech předchozích snímcích Vám nabízíme pohled na již hotový otvor ve srubu se zapracovanou vodící latí a začištěnými konci kmenů.

 

Jak  roste srub

Opět jeden snímek vložený na základě dotazů budoucích či již stávajících stavebníků. Mnoho z Vás se ptá, jak se vlastně dělá to spojení, jak ten "roh" vlastně vypadá. Základem je pečlivé usazení připravovaného kmenu, zajištění a překreslení tvaru spodního kmenu na ten vrchní. No a pak jej sundat dolů a "jen" vyřezat... a osadit zpět. 

Jak  roste srub

A takhle to vypadá, pokud se správně kreslí, řeže, sesazuje atd......

Jak  roste srub

A nyní pohled od vstupních dveří dovnitř budoucího srubu - pracovník na snímku osazuje vyrovnávací lať do okna.

Jak  roste srub

A zde nabízíme pohled na vyřezávání spodní části otvoru pro osazení okna.

Jak  roste srub

 

Jak  roste srub

A ještě dva pohledy na rozpracovaný srub k datu uvedenému v nadpisu článku.