Tato sekce bude vždy obsahovat informace o konkrétním domu až po jeho dokončení. Průběh stavby aktuálního srubu bude v sekci Aktuálně a zde se články dokumentující průběh stavby objeví až po zahájení stavby dalšího domu. 

 

Jak roste srub - 24.5.2012


V několika po sobě navazujících článcích této sekce Vás budeme seznamovat s postupen výstavby aktuálně zhotovovaného srubu. V tomto případě se jedná o srub o velikost 9.8 x 10,3 m s podkrovím a srubovou terasou. v přízemí srubu bude obytná místnost s kuchyní a pracovnou, dále zde bude koupelna a technická místnost. Dům bude vytápěn krbem doplněným krbovou vložkou směrujícím teplou vodu do podlahového topení zakrytého dlažbou. V podkroví srubu budou tři pokoje a koupelna. Součástí vnitřní srubové konstrukce bude samozřejmě i schodiště. Venkovní část stavyb bude doplněna i srubovou terasou. 

 

V článcích označovaných aktuálním datumem Vám chceme představit práci na konkrétním srubu od samého začátku. To znamená jeho založení na ploše naší firmy, postupná příprava srubové části až po její přepravu na pozemek stavebníka. Jedná o srub, který bude postaven v Jirkově u Chomutova... Jak nám srub poroste, budeme Vás postupně informovat pomocí přidávaných článků a snímků.  Po dostavbě srubu články nezmizí, ale stanou se součástí webu včetně fotogalerie věnující se tomuto domu. 

Jak  roste srub

Na prvním snímku vidíte práci na budoucím srubu v samých začátcích. Byly založeny první seřízlé kmeny (směrem od fotoaparátu dozadu) a provázány s kmeny plného průřezu. Máte možnost si všimnout pečlivého podložení v jednotlivých konstrukčních uzlech, aby celá konstrukce byla pravoúhlá ve všech osách. 

Jak  roste srub

Na dalším snímku jsme o kousek dále, pokračujeme ve vázání jednotlivých kmenů, přičemž jsou předpřipravovány otvory pro dveře a okna - o finalizaci otvorů pojednáme dále. Kmeny nespasované s již hotovou konstrukcí čekají na opis se spodním kmenem a následné vyřezání. 

Jak  roste srub

A tady vidíte vyřezávání vybrání v kmenu pro spasování s již založeným kmenem ve srubu. Nabízí se otázka, že vyřezaná část není rovná. Samozřejmě je to správně - překreslení kopíruje spodní kmen, který není ideálně rovný - pracujeme přeci s přírodním materiálem, minimálně upravovaným. 

Jak  roste srub

A ještě jedna fotografie z té samé činnosti. 

Jak  roste srub